Köttfärslimpa

8 port

   1 kg köttfärs
   1 st gul lök
   2 st ägg
   1 dl ströbröd
   1,5 dl mjölk
   1 dl grädde 40%
   2,5 tsk salt
   1 tsk vitpeppar
   50 gram smör
   1,5 tsk kulörsoja

Gör så här
1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
2. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten.
3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre "limpor" av dem (så att de är 4-5 cm höga, 1-1½ dm breda och 2-2½ dm långa).
4. Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att köttfärssmeten inte ska fasta på händerna då smeten formas till limpor.
5. Smörj en ugnsform med hälften av smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
6. Smält resten av smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 gr ca 40 minuter mitt i ugnen.
7. Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.

Servera med kokt potatis, grönsaker, lingonsylt och brunsås.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0