Bulle med vaniljfyllning
ca 20 st stora bullar
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader.
3. Lös ut jästen med vätskan och tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt mjöl.
3. Arbete degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min.
4 .Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs.
5 .Ta ut små bollar, i storlek med en tennisboll.
6. Kavla ut till runda plattor ca 0,5 cm tjocka.
7. Lägg en klick med marsankräm i mitten, ca 3 matskedar på varje bulle! Nyp ihop som en liten ”kappsäck”.
8. Lägg på plåt att jäsa ca 45 min.
9. Grädda 15-20 i 225 grader.
10 . Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker, alternativt strösocker blandat med kanel.
Det går åt ca 1 pkt marsankräm (torrpulver för 25 port). Dock har jag blandat krämen ganska hård, den ska absolut inte vara flytande utan mer som en fast kräm så använd mindre mängd mjölk än vad som står på paketet.

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader.
3. Lös ut jästen med vätskan och tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt mjöl.
3. Arbete degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min.
4 .Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs.
5 .Ta ut små bollar, i storlek med en tennisboll.
6. Kavla ut till runda plattor ca 0,5 cm tjocka.
7. Lägg en klick med marsankräm i mitten, ca 3 matskedar på varje bulle! Nyp ihop som en liten ”kappsäck”.
8. Lägg på plåt att jäsa ca 45 min.
9. Grädda 15-20 i 225 grader.
10 . Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker, alternativt strösocker blandat med kanel.
Det går åt ca 1 pkt marsankräm (torrpulver för 25 port). Dock har jag blandat krämen ganska hård, den ska absolut inte vara flytande utan mer som en fast kräm så använd mindre mängd mjölk än vad som står på paketet.

Bechamelsås - den perfekta
1 stor sats bechamelsås, ca 5-7 port
100 gram smör
1 dl mjöl
1 l standard mjölk
0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
salt och peppar
Ev. 100 gram riven ost (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasange)
1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter.
3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
4. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
100 gram smör
1 dl mjöl
1 l standard mjölk
0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
salt och peppar
Ev. 100 gram riven ost (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasange)
1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter.
3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
4. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
Cheescake - grundrecept
3 ägg
2 dl socker
200 g philadelphiaost
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde el mellangrädde
5-8 st digestivekex
Dela äggulan och vitan.
Äggulan rörs ihop med socker och ost.
Vispa äggvitan hårt, blanda sedan med vaniljsocker.
Vispa grädden.
Vänd ned äggvitorna resp äggulesmeten och rör ihop alla ingredienser.
Krossa kexen och lägg dem i botten på formen.
Häll smetet över.
Ställ sedan in formen i frysen.
Ta fram ca 15- 20 min innan du skall äta av den.
2 dl socker
200 g philadelphiaost
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde el mellangrädde
5-8 st digestivekex
Dela äggulan och vitan.
Äggulan rörs ihop med socker och ost.
Vispa äggvitan hårt, blanda sedan med vaniljsocker.
Vispa grädden.
Vänd ned äggvitorna resp äggulesmeten och rör ihop alla ingredienser.
Krossa kexen och lägg dem i botten på formen.
Häll smetet över.
Ställ sedan in formen i frysen.
Ta fram ca 15- 20 min innan du skall äta av den.
Saftig morotskaka med frosting
Kakan:
4 ägg
350 g rivna morötter
2 1/4 dl matolja
4 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kanel
Frosting:
100 g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
Ströa och bröa en form med avtagbara kanter.
Vipsa med elvisp ägg, morötter och olja poröst.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör försiktigt ner detta i morotsblandningen.
Häll över i formen.
Grädda i 175 C, nedre delen av ugnen, 60-70 min.
Låt kakan kallna.
Vipsa frostingkrämen till en jämn smet.
Bred på kakan när den kallnat.
Obs! kakan bör vara helt kall annars smälter toppingen och glider av!
På bilderna använde jag mig av dubbel sats frosting


4 ägg
350 g rivna morötter
2 1/4 dl matolja
4 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kanel
Frosting:
100 g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
Ströa och bröa en form med avtagbara kanter.
Vipsa med elvisp ägg, morötter och olja poröst.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör försiktigt ner detta i morotsblandningen.
Häll över i formen.
Grädda i 175 C, nedre delen av ugnen, 60-70 min.
Låt kakan kallna.
Vipsa frostingkrämen till en jämn smet.
Bred på kakan när den kallnat.
Obs! kakan bör vara helt kall annars smälter toppingen och glider av!
På bilderna använde jag mig av dubbel sats frosting


Köttfärsgratäng med mos
Recept kommer inom kort..


Marängtårta
Ett paket marängbotten
5 dl grädde
Jordgubbar
Pyntgelé

5 dl grädde
Jordgubbar
Pyntgelé

Smördegsbakelse med färska jordgubbar
4 port
2 fyrkantiga (15x15) smördegsplattor
3 dl vispgrädde
1 burk kesella vanilj (250 g)
Jordgubbar (helst färska)
Florsocker till garnering
Dela smördegsplattorna på mitten och lägg ut dem på bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda på 225 grader i 10-15 minuter.
Låt svalna innan du delar dem så att du får en botten och ett lock.
Vispa grädden.
Skär jordgubbar i små bitar.
Fyll sedan bakelserna genom att först lägga på kesella, grädde och jorgubbar.
Lägg på locket och pudra florsocker på toppen.
Servera och njut!

2 fyrkantiga (15x15) smördegsplattor
3 dl vispgrädde
1 burk kesella vanilj (250 g)
Jordgubbar (helst färska)
Florsocker till garnering
Dela smördegsplattorna på mitten och lägg ut dem på bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda på 225 grader i 10-15 minuter.
Låt svalna innan du delar dem så att du får en botten och ett lock.
Vispa grädden.
Skär jordgubbar i små bitar.
Fyll sedan bakelserna genom att först lägga på kesella, grädde och jorgubbar.
Lägg på locket och pudra florsocker på toppen.
Servera och njut!

Knäckig ananaspaj
150 gram smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram annanasskivor på burk
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg annanasen i en pajform och försök fördela smeten någorlunda jämt över.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.

1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram annanasskivor på burk
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg annanasen i en pajform och försök fördela smeten någorlunda jämt över.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.

Kolapaj
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
2 krm salt
Tryck ut pajdegen i en form. Grädda sedan formen 15 min i 200 grader.
Kolan
1 dl vispgrädde
3/4 dl socker
0,5 dl ljus sirap
3 tsk farin socker
1 tsk vanilj socker
100 g smör
Blanda allt och låt sjuda 10-15 min.
Garnityr:
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kakao
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
2 krm salt
Tryck ut pajdegen i en form. Grädda sedan formen 15 min i 200 grader.
Kolan
1 dl vispgrädde
3/4 dl socker
0,5 dl ljus sirap
3 tsk farin socker
1 tsk vanilj socker
100 g smör
Blanda allt och låt sjuda 10-15 min.
Garnityr:
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kakao
Kladdkaka
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g krossad mörk choklad/chokladsås (om man vill)
Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd eller kokos. Sätt ugnen på 175 grader. Rör i hop de torra ingredienserna och tillsätt sen smöret och sist äggen. Rör ner chokladkrosset och häll över smeten i formen. In i mitten av ugnen ca 15-30 min, beroende på hur stor form man har mm. Känn med sticka med jämna mellanrum för den ska vara KLADDIG! Hellre för kladdig än tvärt om.. Serveras med grädde.
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g krossad mörk choklad/chokladsås (om man vill)
Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd eller kokos. Sätt ugnen på 175 grader. Rör i hop de torra ingredienserna och tillsätt sen smöret och sist äggen. Rör ner chokladkrosset och häll över smeten i formen. In i mitten av ugnen ca 15-30 min, beroende på hur stor form man har mm. Känn med sticka med jämna mellanrum för den ska vara KLADDIG! Hellre för kladdig än tvärt om.. Serveras med grädde.
Koladröm
8 port
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde
Gör så här
Kolakräm: Tag bort etiketten på konservburken med sötad kondenserad mjölk och lägg den oöppnad i en stor kastrull. Fyll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att vattnet täcker burken hela tiden, annars kan det ske en liten explosion i köket.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde
Gör så här
Kolakräm: Tag bort etiketten på konservburken med sötad kondenserad mjölk och lägg den oöppnad i en stor kastrull. Fyll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att vattnet täcker burken hela tiden, annars kan det ske en liten explosion i köket.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Ris och kassler låda
Koka:
4 dl vatten
2 buljong tärningar
Blanda:
1 burk cream fraich (stor burk)
4 msk senap
riven ost
Koka riset (8 port)
Smörja en form, lägg i riset.
Häll på såsen, lägg på kasslern.
Strö över osten.
225º tills osten har smält.
4 dl vatten
2 buljong tärningar
Blanda:
1 burk cream fraich (stor burk)
4 msk senap
riven ost
Koka riset (8 port)
Smörja en form, lägg i riset.
Häll på såsen, lägg på kasslern.
Strö över osten.
225º tills osten har smält.
Vitchokladmousse
4 port
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 äggula
1 dl kesella vanilj
1. Smält chokladen i vattenbad. (Vit choklad är lite känslig så det är lätt att bränna sönder den om man smälter i micron!).
2. Rör ner äggulan och vispa kraftigt.
3. Tillsätt kesellan.
4. Vispa grädden (som ska vara ganska lös, annars blir moussen lätt grynig) och rör ner den i chokladsmeten.
Häll upp moussen i portionsskålar och ställ kallt 1 timme. Garnera med blåbär och riven vit choklad.
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 äggula
1 dl kesella vanilj
1. Smält chokladen i vattenbad. (Vit choklad är lite känslig så det är lätt att bränna sönder den om man smälter i micron!).
2. Rör ner äggulan och vispa kraftigt.
3. Tillsätt kesellan.
4. Vispa grädden (som ska vara ganska lös, annars blir moussen lätt grynig) och rör ner den i chokladsmeten.
Häll upp moussen i portionsskålar och ställ kallt 1 timme. Garnera med blåbär och riven vit choklad.
Köttfärspaj med fetaost
4-5 port
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör, skuret i bitar
1 msk vatten, kallt
Fyllning
500 g köttfärs
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1 gul lök, hackad
½ dl tomatpuré
1 dl chilisås
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
3 tsk oregano
Äggstanning och topping
2 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
2 tomater, skivade
100 g fetaost
Arbeta snabbt ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg och tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter, förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter.
Bryn köttfärsen, tillsätt lök och riven vitlök och stek tills all vätska kokat bort. Krydda med salt och svartpeppar. Rör ner tomatpuré och chilisås, slå på grädden. Krydda med oregano och låt det småkoka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer oregano.
Lägg köttfärsröran i det förgräddade pajskalet. Vispa ägg och grädde lätt, häll äggsmeten över köttfärsen. Lägg på skivade tomate, fetaostärningar och strö prästosten. Grädda i 200 grader, ca 25 minuter eller tills äggsmeten stelnat.
Serveras med en god sallad!
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör, skuret i bitar
1 msk vatten, kallt
Fyllning
500 g köttfärs
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1 gul lök, hackad
½ dl tomatpuré
1 dl chilisås
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
3 tsk oregano
Äggstanning och topping
2 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
2 tomater, skivade
100 g fetaost
Arbeta snabbt ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg och tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter, förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter.
Bryn köttfärsen, tillsätt lök och riven vitlök och stek tills all vätska kokat bort. Krydda med salt och svartpeppar. Rör ner tomatpuré och chilisås, slå på grädden. Krydda med oregano och låt det småkoka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer oregano.
Lägg köttfärsröran i det förgräddade pajskalet. Vispa ägg och grädde lätt, häll äggsmeten över köttfärsen. Lägg på skivade tomate, fetaostärningar och strö prästosten. Grädda i 200 grader, ca 25 minuter eller tills äggsmeten stelnat.
Serveras med en god sallad!
Stuvade makaroner
1:
5 dl makaroner
2 liter vatten
1 tsk salt
2:
7 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 krm svart peppar
1.5 tsk socker
Redning:
5 msk mjöl
1.5 dl mjölk, kall
1. Koka makaronerna.
2. Häll bort vattnet och tillsätt mjölk och kryddorna, låt koka upp.
3. Blanda ihop kall mjölk och mjöl till redning. Häll med fin stråle under omrörelse hela tiden.
4. Låt koka/sjuda i några minuter (ca 5 min).
5 dl makaroner
2 liter vatten
1 tsk salt
2:
7 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 krm svart peppar
1.5 tsk socker
Redning:
5 msk mjöl
1.5 dl mjölk, kall
1. Koka makaronerna.
2. Häll bort vattnet och tillsätt mjölk och kryddorna, låt koka upp.
3. Blanda ihop kall mjölk och mjöl till redning. Häll med fin stråle under omrörelse hela tiden.
4. Låt koka/sjuda i några minuter (ca 5 min).
Heta Räkor
200 g skalade räkor
3 dl grädde
5 cm purjolök
1 msk curry
½ tsk cayennepeppar
1 msk margarin
Gör så här:
Strimla purjolöken. Hetta upp margarinet i en stekpanna. Fräs purjolöken cayennepeppar och curry. Häll i grädden.
Koka i 5 minuter.
Slå av värmen och ha i räkorna.
Rör om så blir räkorna varma.
Servera med ris och gott bröd.
3 dl grädde
5 cm purjolök
1 msk curry
½ tsk cayennepeppar
1 msk margarin
Gör så här:
Strimla purjolöken. Hetta upp margarinet i en stekpanna. Fräs purjolöken cayennepeppar och curry. Häll i grädden.
Koka i 5 minuter.
Slå av värmen och ha i räkorna.
Rör om så blir räkorna varma.
Servera med ris och gott bröd.
Daimtårta / glassmarängtårta
12 bitar
Marängbotten:
100 g hasselnötkärnor
3 äggvitor
2 dl strösocker
Glass-smet:
3 äggulor
½ dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 st dubbel daim eller 1 dl hackad mandel + 50 g hackad choklad
Garnering:
kakao eller hackad choklad och/eller chokladgodis
Gör så här:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.
Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter.
Låt marängbottnen svalna.
Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Du kan använda samma elvispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.
Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
Hacka dajm eller mandel och choklad och blanda ner i smeten. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten.
Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt. Om man vill kan man göra mönster med en gaffel.
Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.
Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.
Marängbotten:
100 g hasselnötkärnor
3 äggvitor
2 dl strösocker
Glass-smet:
3 äggulor
½ dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 st dubbel daim eller 1 dl hackad mandel + 50 g hackad choklad
Garnering:
kakao eller hackad choklad och/eller chokladgodis
Gör så här:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.
Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter.
Låt marängbottnen svalna.
Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Du kan använda samma elvispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.
Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
Hacka dajm eller mandel och choklad och blanda ner i smeten. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten.
Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt. Om man vill kan man göra mönster med en gaffel.
Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.
Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.