Näckrosbakelse

I helgen unnade jag mig denna bakelse från Konditori Amarant som ligger i Cityhuset i Eskilstuna. Bakelsen heter Näckrosbakelse och innehåller smördegsbotten, vaniljkräm, ananassylt,grädde, jordgubbar, gelé, pärlsocker och marzipan.
www.konditoriaamarant.se



Fläskfile med Ris

1 Form

   Fläskfile
   1 pkt bacon
   1 burk champinjoner
   1 burk creme fraiche
   3 dl grädde
   Smördegsplattor

Skär fläskfilen i skivor och klipp bacon.
Bryn fläskfilen och lägg den i en smord form.
Stek bacon och champinjonerna och lägg det över fläskfilen.
Blanda creme fraiche och grädde och häll i formen med fläskfilen, bacon och champinjoner.
Kavla ut smördegsplattor och lägg överst i formen.
Grädda i 175 grader tills den blivit brun.

Servera med ris och sallad.


Möra kycklingfiléer i gudagod sås

6 port

   6 kycklingfiléer
   5 dl vispgrädde
   3 dl creme fraiche
   1/2 dl soja
   2 tsk sambal oelek
   3 vitlöksklyftor

Lägg kycklingfiléerna i en form.
Blanda allt till såsen och häll över kycklingen.
In i ugnen, 175 C, ca 1 1/2 timma.
Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!

Servera med ris och en god sallad.

Varm smörgåstårta

   1 paket hönökaka
   1 paket bacon
   1 liten purjolök
   1 burk champinjoner
   2 dl cream fraiche
   2 tomater
   salt, peppar och citronpeppar
   riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Klipp baconskivorna i småbitar och finhacka purjolöken och champinjonerna.
Stek bacon. Häll i purjolöken och champinjonerna.
Blanda det med cream fraiche och smaksätt med salt, peppar och citronpeppar.
Fördela fyllningen på två brödskivor.
Stapla till en tårta med de skivade tomaterna överst.
Smaksätt med salt, peppar och citronpeppar och strö över den rivna osten.
Låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller till osten smälter.
Servera med en sallad.




Knäckig Hallonpaj

   150 gram smör
   1½ dl strösocker
   2 dl vetemjöl
   1 tsk bakpulver
   2 tsk vaniljsocker
   hallon

Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg hallon i en pajform och försök fördela smeten någorlunda jämt över.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.

Låt svalna och servera med vaniljvisp eller vispad grädde.




Ananaspaj

Pajdeg
   150 g smält smör
   3 dl vetemjöl
   1 dl socker
   1 tsk bakpulver

Fyllning
   2 dl crème fraiche
   1½ dl socker
   2 tsk vaniljsocker
   1 ägg
   1 medelstor burk skivad/krossad ananas

Blanda alla ingredienser till degen och tryck ut i en pajform. Ställ in i kylen.
Låt ananasen rinna av ordentligt i ett durkslag.
Rör ihop crème fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Rör till sist ner den avrunna ananasen.
Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugnen på 175°C i 30-35 minuter.

Låt svalna och servera som den är, eller med vaniljvisp eller vispad grädde.



Kikärtsgryta med kycklingfärs/quorn

4 port

Ingredienser
   400 g kycklingfärs eller quorn
   1/2 tsk salt
   2 vitlöksklyftor
   250 g färsk broccoli
   1 purjolök
   smör
   1 burk krossade tomater, ca 400 g
   1 grönsaksbuljongtärning
   2 burkar kikärtor à ca 400 g
   2 burkar Arla crème fraiche paprika&chili

Gör så här
Skala och hacka vitlöken.
Dela broccolin i mindre bitar.
Grovstrimla purjolöken.
Stek färsen i smör i en stekpanna.
Salta och lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta.
Tillsätt broccoli, purjolök, krossade tomater och smulad buljongtärning.
Skölj kikärtorna i kallt vatten och rör ner dem i grytan. Låt allt koka 3-4 min.
Rör 1 burk crème fraiche.

Servera grytan med en sallad och resten av crème fraiche.



Fylld paprika

4 pers

   500 g köttfärs
   4 st stora paprikor i olika färger (alt. 8 små)
   1 st gul lök
   1 burk krossade tomater
   2 msk chilisås
   (ketchup?)
   salt & vitpeppar
   riven ost

Sätt ugnen på 200 grader och koka riset.
Stek köttfärsen tillsammans med den hackade löken.
Häll i krossade tomater och chilisåsen.
Smaka av med kryddorna och låt puttra ca 10-15 min.
Blanda riset och köttfärsen.
Skölj paprikorna och skär ett tunt lock som sparas.
Kärna ur paprikorna och skär av en liten bit på botten så att de står rakt i ugnsformen.
Fyll paprikorna med köttfärs och ris röran och ha på lite ost (lägg sedan på locket igen).
In i ugnen i ca 10 min, tills det har fått färg.

Sås
   creme fraiche
   paprika pulver

Blanda creme fraiche och paprikapulver.

Servera med en god sallad.



Grekisk kyckling

4 port

   1 kg kycklinglårfilé

Marinad:
   2 dl turkisk yoghurt eller grekisk
   1 tsk spiskummin
   2 klyftor vitlök
   1 tsk paprikapulver
   1 krm cayennepeppar
   1 tsk chilipeppar
   1 tsk salt

Gör så här:
1. Gör marinaden. Blanda yoghurt, spiskummin, pressad vitlök, paprikapulver, cayennepeppar, chilipeppar och salt i en bunke.
2. Blanda ner kycklinglårfiléerna i marinaden och låt stå i kylskåp minst en timme.
3. Grilla eller stek ca 3 min per sida så att kycklingen blir genomstekt.

Kall yoghurtsås
   5 dl Turkisk yoghurt
   1 dl Thai Sweet Chilli sås

Gör så här:
Blanda ihop Turkisk yoghurt och Thai Sweet Chilli sås.



White chocohip Ginger cookies

Grundrecept
   120 g mjukt smör
   1 dl råsocker
   1 st ägg
   1.5 dl vetemjöl
   0.5 dl havregryn
   0.5 tsk bakpulver
   0.25 tsk salt
   100 g choklad av valfri smak (se nedan)

White chocohip Ginger cookies
   100 g vit choklad av god kvalitet
   1 tumstor bit färsk ingefära

Gör så här
1. Grundrecept: Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.
2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
3. Hacka chokladen grovt och blanda i degen.
4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min.
5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter



Slagsta glass

Slagsta glass är bara ett måste..

http://www.slagstaglass.com/



Caffe Latte

Caffe Latte ligger i Köping och är en av mina favoriter. Jag låter bilderna tala för sig själv..




Vin - Esprit du Silène

Årgång - 2011
Alkoholhalt - 12,5 %
Sockerhalt - Mindre än 5,0 gram/liter
Användning - Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.
Smak - Torr, bärig smak med inslag av röda vinbär, granatäpple, örter och blodapelsin.
Pris - 89 kr flaskan
Min uppfattning av vinet är - Friskt, bärigt och ungt, med smågodis och jäst i doften.


Pastagratäng

4-6 portioner

Ingredienser:
   4 portioner pasta
   1 st gul lök
   2 msk olja eller flytande margarin
   500 g nötfärs eller blandfärs
   400 g krossade tomater
   2 msk tomatpuré
   1 tsk basilika
   1 tsk timjan
   1 tsk oregano
   1 tsk chilipulver
   1 tsk salt
   grovmalen svartpeppar
   2 dl riven ost
   2 st tomater

Gör så här:
1. Koka pastan enligt instruktion på förpackningen.
2. Hacka löken. Fräs den i olja/flytande margarin i en stekpanna.
3. Tillsätt köttfärsen och fräs den tills den får lite färg.
4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, timjan, oregano, chilipulver. Låt småkoka i ca 10 minuter.
5. Smaka av med salt och svartpeppar och de andra kryddorna.
6. Lägg pastan i en smord ugnsform. Fördela köttfärsröran ovanpå. Strö över ost och skiva tomaten och lägg skivorna ovanpå osten.
7. Gratinera mitt i ugnen i 250°C i ca 10 minuter.



RSS 2.0